ETECSA

25-03-2022

REMEDIOS - Ga een internetkaartje kopen bij het Cubaanse telecombedrijf ETECSA en dan zie je al meteen hoe krampachtig omgegaan wordt met het fenomeen internet. De deur gaat op een kier en met argwaan wordt gevraagd naar de reden van je komst.

Als je in een Cubaanse stad rondloopt, zie je iedereen zich volledig rechtop voortbewegen. Mensen kijken elkaar recht aan, praten met elkaar, spelen spelletjes op straat (domino). Kom daar maar eens om in Nederland (en eigenlijk de rest van de wereld) waar iedereen met de blik gefixeerd is op de smartphone en niet op elkaar. Maar goed, in Cuba is internet dan ook niet alomtegenwoordig en moeilijk begaanbaar. Het heeft zijn voordelen (digital detox!), maar het verhogen van het intermenselijk contact was niet het hoofddoel van de Cubaanse autoriteiten om internet tegen te werken.

Toen de partijkrant Granma als enige medium nog het beeld kon bepalen van hoe de wereld er uitzag, was het voor de machthebber veel eenvoudiger de bevolking kort voor de kar te houden. Maar dat is de pest van internet, iedereen staat in contact met de wereld en kan hele andere geluiden en verhalen horen en zien. Het kan mensen tot nadenken stemmen en daar moeten autoritaire leiders niet altijd iets van hebben. Sommige landen sluiten het internet daarom af. Cuba niet, maar surfen is bepaald geen walk in the park.

Hotspots

Verkeerde uitdrukking overigens, want juist in Cuba is een wandeling door het park vaak een voorwaarde om op internet te komen, omdat daar de meeste WiFi-hotspots zijn geplaatst. Het is daar dan ook gezellig druk.

De tijd dat Cuba het internet zag als een 'subversieve' kracht die de revolutie tegenwerkt, ligt achter ons maar met slechts 1095 WiFi-hotspots is de toegang tot internet geen vanzelfsprekendheid. Internationale organisaties van journalisten en telecombedrijven beschouwen Cuba niet voor niets als vijand van het internet en zetten het land laag op de lijst van landen qua toegankelijkheid.

Sinds 2019 is het officeel toegestaan in bedrijven en huizen WiFi aan te leggen, maar daar heeft men wel toestemming voor nodig van het Cubaanse staatstelecombedrijf ETECSA (Empresa de Telecomunicaciones de Cuba SA). In de grote resorts in Varadero maar ook in hotels elders in Cuba wordt dan ook WiFi aangeboden. Op de stoep ervoor vind je in de regel veel Cubanen met telefoon of laptop.

Toegangskaartjes

De WiFi's die er zijn, zijn in beheer van de staat (ETECSA). Als je toegang wilt, ga je naar het lokale kantoor van de ETECSA waar je kaartjes met toegangscodes kunt kopen. Dat betekent aansluiten in de rij of iets meer betalen voor handige jongens in de buurt. Jazeker, communistische landen hebben een neus voor mogelijkheden om bureaucratie te ontwikkelen. Die ene euro per uur is voor ons te overzien, voor Cubanen is het pure luxe, maar toch... zeker een derde van de bevolking heeft het er voor over.

De pest is dus dat buiten de parken geen WIFI is, of er moeten slimme jongens en meisjes in de buurt wonen die met knip- en plakwerk een eigen WIFI-punt hebben gemaakt. Hoewel er vooral in Havana een groeiend aantal van dit soort internetjes ontstaat, kun je daar nog niet blind op varen.

Geen sinecure

En dus is het een kwestie van in de rij gaan staan (bekend fenomeen) en wachten tot je voor enkele pesos kaartjes kunt kopen, die je beperkte tijd toegang geven. Maar als je toegang hebt, komt er niet vanzelf een lach op het gezicht, zoals die je wel ziet op de website van ETECSA; blije mensen die met twee vingers in de neus surfen over het net en elkaar gelukzalig aankijken vanwege de faciliteiten die vadertje staat aanbiedt.

De snelheid en de continuïteit zijn bijtijds om te janken. Tenminste, als je uit een land komt waar 5G voor de deur staat en er miljoenen hotspots zijn. Maar als je in Cuba woont, onderga je het gelaten en ben je blij met het weinige dat er is.

Afijn, dat jullie maar beseffen dat onze blog niet vanzelf tot jullie komt. Het is leuk om te schrijven en foto's te maken, het is een vorm van ontspanning. Maar dan komt het aan op het plaatsen en dat is dus geen sinecure.

Klik op banner om terug te keren naar onze reisblog

Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin