
Hatuey
BARACOA - Ook in Cuba wordt bier gebrouwen en één van de bekende merken is Hatuey. Op het etiket zie je de beeltenis van een autochtone bewoner, met veer en al. Op de website wordt uitgebreid stil gestaan bij de naamgever van het bier en de waarden en normen van de brouwers. Moed, eer, volharding en vechten voor wat goed is en dat alles vormt de basis voor dit bier. Hatuey is een held.
Latijns-Amerika en de Caraïben werden in de 15e eeuw door de Spanjaarden en de Portugezen verdeeld; Brazilië werd aan de Portugezen overgelaten en nagenoeg de rest was voor Spanje. En zo kon dit eiland er op wachten dat één of andere Spanjaard aan zou spoelen om het land te claimen voor de koning.

Niemand minder dan Columbus arriveerde in 1492 op de plaats waar nu het plaatsje Maisi ligt, maar het zou nog 19 jaar duren voordat Diego Velázquez op dezelfde plek aankwam en de stad stichtte die we nu kennen als Baracoa.
We weten nu dat de Spaanse kolonisatoren in nagenoeg alle koloniën op wrede en gewelddadige wijze te werk gingen, maar de oorspronkelijke bewoners hadden geen flauw idee van wat er boven hun hoofd hing..
Guerilla
De inwoners van het naburige eiland Hispaniola (het huidige Haïti en de Dominicaanse Republiek) hadden echter wel ervaring opgedaan en wilden hun buren en volksgenoten waarschuwen. Nog voor de aankomst van Velázquez maakte Hatuey (het opperhoofd van het Taíno-volk ) met 400 makkers met kano's de overtocht naar Cuba om hun broeders te waarschuwen. Hij hield een vlammende toespraak en later ontketende hij een guerilla-oorlog tegen de Spanjaarden.

De opstand was heel even succesvol, maar de Taínos waren uiteindelijk geen partij voor de Spanjaarden met hun moderne en vernietigende oorlogstuig. In 1512 werd Hatuey gepakt en op 2 februari levend verbrand. Uiteraard werd hem door een priester voor het verbranden gevraagd of hij God aanvaardde als zijn Heer en Schepper. Volgens de overlevering zou Hatuey toen hebben gevraagd of er in de hemel nog meer mensen zijn als de Spanjaarden. 'Zeker weten', was het antwoord, waarop het opperhoofd voor de eer bedankte.
Hoe dan ook, Hatuey wordt gezien als de eerste verzetstrijder tegen het westerse kolonialisme en zo'n gegeven heeft de revolutionaire leiding van Cuba niet laten afkoelen. Fidel noemde Hatuey de eerste nationale held.
Na de dood van Hatuey had Spanje helemaal vrij spel. De bewapening was superieur, de instelling grimmig en de zwaarden dodelijk. De bevolking werd voor een groot deel uitgeroeid (ook dankzij de Europese ziektekiemen); slechts enkelen van de 300.000 Taínos overleefden deze genocide.
Klik op banner om terug te gaan naar ons reisblog